Mattilsynet innfører midlertidig utreiseforbud for NHF-hester

Postet av Bærum Rideklubb den 6. Mar 2019

Tekst: Sille Kasin

Mattilsynet har ansvar for å føre tilsyn med at hest holdes og transporteres i samsvar med regelverket om dyrevelferd og dyrehelse. Dette skal forebygge dyrelidelser og utbrudd av smittsomme sykdommer. Som hesteeiere har vi selv ansvar for å følge bestemmelsene i regelverket. 

I forbindelse med det pågående utbruddet av herpesvirus på hest her til lands, ser nå Mattilsynet det som nødvendig å innføre restriksjoner. Tidligere har vi fått en rekke innspill til gode forholdsregler i kampen mot smitte, og nå strammer Mattilsynet grepet ytterligere. 

For å kunne konkurrere med hest utenlands, krever regelverket at Mattilsynet kontrollerer den reiseklare hesten i forkant av utreise, og i forbindelse med dette utsteder den med helsepapirer. På grunn av herpesvirusets ekstremt store smittefare, ønsker derfor Mattilsynet inntil videre IKKE å utstede slike papirer til hester som deltok ved Norwegian Horse Festival på Lillestrøm. I praksis vil dette innebære at hester som var til start ved NHS eller som står oppstallet sammen med sidde, foreløpig må holde seg på stall.

Les mer på Mattilsynets hjemmeside:

Hester som ikke har deltatt på Norwegian Horse Festival, eller som ikke har stått oppstallet sammen med hester som har vært innom NHF, kan på sin side konkurrere internasjonalt så lenge egenerklæringsskjema foreligger. Les mer om dette på NRYFs offisielle hjemmeside, hestesport.no:Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.