Velkommen til ny stevnesesong!
Postet av Sille Merete Kasin den 22. Jan 2022
Sesongen 2022 er i gang, og det er derfor en del man bør ha i tankene før årets første stevnestart - uansett om man er konkurranserytter, hesteeier eller foresatt til mindreårig utøver i sporten.
Om du ikke allerede har opprettet en profil med bruker på www.minidrett.no, er dette det aller første du må gjøre.
Huskeliste for deg som rytter:
- Betalt klubbmedlemskap i rideklubb: Dette betales årlig gjennom www.minidrett.no.
- For å kunne starte ridestevner i regi av Norges Rytterforbund, må rytter altså være medlem av en klubb. Alle våre medlemmer skal nå ha mottatt betalingsinformasjon for 2022 om klubbmedlemskap i Bærum Rideklubb. Husk at familemedlemskap også lar seg gjøre. For eventuelle spørsmål, ta kontakt med oss i Bærum Rudeklubb på mail: baerum.rideklubb@gmail.com .
- Vil du bli medlem i Bærum Rideklubb? Her på klubbsiden vår under fanen Vil du bli medlem? finner du all informasjon du trenger. Overgangsvinduet for bytte ev representasjonsklubb lukker 28. februar. Les mer: Norges Rytterforbund | Overgangsvindu for klubboverganger åpner… For mange er det derfor fortsatt mulig å melde overgang til Bærum Rideklubb! Ta gjerne kontakt med oss for mer informasjon om dette.
- Grønt kort kurs
- Som bilist i trafikken gjennomgår du først teorikurs og kjøreopplæring for å få førerkort, og for å kunne spille golf, må du gå på kurs for å få Grønt Kort og lov til å spille. Grønt kort er dokumentet som viser at du har gjennomgått kurs og for alvor er på vei inn i ryttersporten og konkurranser. Grønt kort forteller at du har rideferdigheter på et visst nivå, og at du har nødvendige basiskunnskaper om hest og sikkerhet. Det viser også at du har satt deg inn i konkurransereglementet.
- All informasjon du trenger om Grønt kort kurs, ligger nå samlet på NRYFs offisielle netteside. Forkurs og del 1 kan nå gjennomføres digitalt, mens del 2 er den praktiske delen av kurset.
- Vi i Bærum Rideklubb arrangerer også jevnlig Grønt kort kurs, så følg med her på klubbsiden vår, og også på Bærum Rideklubbs facebookside. Ta gjerne kontakt med vår kontaktperson, Helene M. Stenersen på mail hs@colifast.no, for mer informasjon eller forespørsel om å arrangere nytt Grønt kort kurs. I den nærmeste tiden har vi satt opp tre nye kurs, og har et par plasser igjen på ett av disse.
- Årlig rytterlisens
- Alle ryttere som konkurrerer på distriktsnivå eller høyere, trenger rytterlisens. Disse lisensene må fornyes og betales årlig. Gjør det gjerne til en vane å betale både rytterlisens og hesteslisens samtidig, så er det gjort for sesongen. Se mer om hestelisens nedenfor under "Huskeliste for hest".
- Om du skal løse ny lisens og ikke har en profil med bruker fra før, oppretter du denne og betaler deretter lisensen gjennom www,minidrett.no.
- Alle ryttere som hadde rytterlisens i 2021, skal ha mottatt betalingsinformasjon fra NRYF i mail ved årsskiftet. Velg passende lisens som angitt nedenfor. For eventuelle spørsmål, ta kontakt med andreas@rytter.no eller oss i Bærum Rideklubb. Merk at du kan oppgradere rytterlisensen din ved behov.
- Om du har rytterlisens fra før, finner du betalingsinformasjonen som du trenger, under egen profil på www.minidrett.no. Du kan velge mellom tre typer lisenser, alle uten eller med forsikring, og den digitale betalingen er enkelt gjort gjennom et par tastetrykk:
- Grunnlisens – t.o.m. klasse LB på D-, L- og E-stevner (kr 400,-/ 680,-)
- Hovedlisens – f.o.m. klasse LA på D-, L- og E-stevner (1000,-/ 1280,-)
- Topplisens – FEI-lisens for å ri internasjonale stevner i utlandet (1900,-/ 2180,-)
- Alle ryttere som konkurrerer på distriktsnivå eller høyere, trenger rytterlisens. Disse lisensene må fornyes og betales årlig. Gjør det gjerne til en vane å betale både rytterlisens og hesteslisens samtidig, så er det gjort for sesongen. Se mer om hestelisens nedenfor under "Huskeliste for hest".
Huskeliste for hest:
- Årlig hestelisens
- På lik linje med deg som rytter, trenger også hesten din årlig lisens for å kunne starte stevner f.o.m. klasse LB på distriktstevner. I 2022 koster denne lisensen kr 300,- pr. hest og betales gjennom www.nryfstevne.no. Betalingen er i sin helhet øremerket prosjektet «Krafttak for ridebunner», der landets rideklubber kan søke midler til utbedring av anleggene sine. Les mer om hestelisens på NRYFs offisielle nettside. Gå rett inn på www.nryfstevne.no for å betale. Gjør det gjerne til en vane å betale både rytterlisens og hesteslisens samtidig, så er det gjort for sesongen.
- Hester som starter internasjonale FEI-stevner i utlandet, trenger en egen lisens. Denne betales også årlig og kan legges inn når behovet melder seg.
- Hestepass:
- Alle hester i Norge - også rideskolehester – skal ha egne hestepass. Dette fungerer som et ID-kort, og skal også inneholde oversikt over medisinsk veterinærbehandling. I tillegg skal et helsekort følge hesten, der behandlende veterinær og eventuelt også du selv fører opp all gitt medisinering. Alle hester med norsk førstegangspass er automatisk også innlemmet i Nasjonalt hesteregister.
- For utstedelse av pass: Les mer på Norsk Varmblods offisielle hjemmeside eller se oversikt fra Mattilsynet for mer informasjon.
- Utstedelse og fornyelse av FEI-pass eller FEI Recognition Card: Hester og ponnier som konkurrerer internasjonalt i utlandet, skal i tillegg til nasjonalt pass ha FEI-pass. Du finner mer informasjon på Norges Rytterforbund | FEI-Stevner, og ordner med selve FEI-passet via www.nryfstevne.no
- Dersom hesten din ikke er chipmerket fra tidligere, må du få veterinær til å gjøre dette. Selve chipen bestiller du hos Norsk Varmblod ved å følge denne lenken
- Merk at FEI-passet gjelder for fire år. Du ordner nå også fornyelsen av FEI-pass gjennom www.nryfstevne.no.
- NB! Hester som kun deltar ved en- og tostjerners internasjonale stevner i Norge, trenger ikke FEI-pass, men må ha et eget FEI-nummer. Ta kontakt med heidi@rytter.no . Merk at unntaket ikke gjelder start i de såkalte internasjonale amatørklassene i Norge.
- Om hestens nasjonale pass ikke har plass til å loggføre medisinsk behandling, trenger du en egen Medication Log Book til FEI-passet. Ta kontakt med andreas@rytter for å få tilsendt denne.
- Ved eierskifte og lisens på hester som har FEI-pass fra før, skal originalt FEI-pass og Medication Log Book sendes inn til NRYF for stempling.
- Førstegangsregistrering og eierskifte
- Førstegangsregistrering av hest og eierskifte:
- Alle hester som konkurrerer i Norge, skal være ført inn i NRYFs konkurranseregister. Les mer på NRYFs offisielle nettside www.rytter.no ved å følge denne lenken: Norges Rytterforbund | Førstegangsregistrering og eierskifte på hest
- Ved eierskifte skal hesten omregistreres. Merk at ved eierskifte og lisens på hester som har FEI-pass fra før, skal originalt FEI-pass og Medication Log Book sendes inn for stempling.
- Førstegangsregistrering av hest og eierskifte:
- Nasjonalt hesteregister
- Merk at alle hester som er førstegangsregistrert i utlandet og som skal oppholde seg permanent i Norge (dvs. 90 dager etter inntolling), skal føres inn i Nasjonalt Hesteregister. Dette bidrar til at Mattilsynet holder kontroll på spredningen av smittsomme sykdommer. Kun passutstedende organer som for eksempel Norsk Varmblod eller Norsk Hestesenter har myndighet til å gjøre dette. Hestepasset må derfor sendes inn. Mens det er inne til behandling, vil du kunne få et midlertidig ID-dokument som er gyldig i 45 dager. Slik kan du fortsatt forflytte hesten din og konkurrere. Du finner mer informasjon om det Nasjonalt hesteregister på Mattilsynets side.
- Vaksinering av hest:
- Alle hester skal også være korrekt vaksinert. Etter grunnimmunisering skal hesten vaksineres årlig, slik at du kan delta på treninger, samlinger og i konkurranser. Les mer om vaksinering av hest Norges Rytterforbund | Vaksinasjon
- Mer at egne regler for FEI-stevner, uansett om disse arrangeres i Norge eller i utlandet. I praksis vil det lønne seg å opprettholde vaksinering av internasjonal konkurransehest to ganger årlig etter at grunnimmuniseringen er på plass.
- Registrering og måling av ponni:
- Ponnier som skal starte egne ponniklasser, må være registrert i NRYFs stevneregister som ponni. Før ponnien starter første gang, skal den også være målt av en offisielt godkjent ponnimåler inneværende kalenderår. Sluttmåling av ponni skal foretas når den er 8 år gammel. Husk at godkjent ponnimålekort skal medfølge ponniens pass. Les mer om registrering og måling av ponni, samt finn fylkesvis liste over offisielt godkjente ponnimålere: Norges Rytterforbund | Ponnimåling .
- Ponnier som skal starte FEI-stevner for første gang, må måles av en offisielt godkjent FEI ponnimåler. Norges Rytterforbund arrangerer FEI ponnimåling på Bjerke Dyrehospital ved Bjerke Travbane lørdag den 12. mars 2022 - med påmeldingsfrist 20. februar kl. 14:00. Husk nasjonalt hestepass og FEI-nummer/ FEI-pass. Ponnien skal ikke være broddet under målingen. Husk hjelm.
Med dette ønsker vi alle medlemmer i Bærum Rideklubb lykke til, både med stevnesesongen 2022 og med eierskap av hest eller ponni, og minner samtidig både om at vi formidler klubbeffekter både til rytter og hest, og at vi også bidrar med rytterstøtte til alle medlemmer som representerer oss i Bærum Rideklubb f.o.m. stevner på utvidet klubbnivå. Les mer om alt dette her på den offisielle klubbsiden vår, og følg oss også på Facebook og Twitter.
Kommentarer
Logg inn for å skrive en kommentar.