Huskeliste for rytter og hest

Postet av Sille Merete Kasin den 8. Mai 2021

Arkivbilde

For å kunne drive med konkurranseriding fra og med utvidet klubbnivå eller distriktsnivå, må punktene nedenfor være på plass. Og det er mye å huske på. Om du for eksempel ennå ikke har betalt klubbmedlemskap, rytterlisens og hestelisens(er) for 2021, er det på høy tid å gjøre dette. For nå har  myndighetene våre og Norges Ryterforbund endelig varslet at vi nærmer oss gjenåpning av stevnevirksomhet også her til lands! 


Selv satser vi i Bærum Rideklubb nå på å kunne åpne portene på Østern Brug for første gang i år for distriktstevne i sprang lørdag og søndag den 5. og 6. juni, så følg med! Stevneinvitasjonen ligger allerede ute, så det er bare å gå inn og ta en titt - i påvente av at selve påmeldingen åpner, hvilken dag som helst! Og det er bare å glede seg, for i tillegg til åpne klasser, inviterer vi nå ikke bare til tradisjonsrike Ladies Cup, men også til årets store nyhet, nemlig Rainbow Cup 2021. Dette er et samarbeidsprosjekt med kvalifiseringer og finale i 0,80 m, 0,90 m og 1,00 m, der vi i Bærum Rideklubb bygger bro med Oslo Ryttersportsklubb. 


Men så til huskelisten over ting som må være på plass, før du kan tenke på stevnestart..... I tillegg finner du nyttig informasjon om alt som må være på plass når du blir hesteeier for første gang, eller for eksempel ønsker å konkurrere ved internasjonale FEI-stevner i utlandet.

 

Det aller første du må gjøre, er å opprette en profil med bruker på www.minidrett.no, dersom du ikke allerede har denne fra før. Dette er enkelt gjort ved et par tastetrykk.


Huskeliste for deg som rytter:

 • Betalt klubbmedlemskap i rideklubb: Dette betales årlig gjennom www.minidrett.no
  • For å kunne starte ridestevner i regi av Norges Rytterforbund, må rytter altså være medlem av en klubb. Alle våre medlemmer skal nå ha mottatt betalingsinformasjon for 2021 om klubbmedlemskap i Bærum Rideklubb. Husk at familemedlemskap også lar seg gjøre. For eventuelle spørsmål, ta kontakt med  2311elly@gmail.com .
  • Vil du bli medlem i Bærum Rideklubb? Her på klubbsiden vår under fanen Vil du bli medlem?  finner du all informasjon du trenger. Vanligvis skal overgang til ny klubb være NRYF i hende innen 1. januar, men det er fullt mulig å søke dispensjon senere – så lenge man ikke har representert «gammel» klubb inneværende kalenderår. For mange er det derfor fortsatt mulig å melde overgang til Bærum Rideklubb! Ta gjerne kontakt med oss for mer informasjon om dette. 
 • Grønt kort kurs
  • Som bilist i trafikken gjennomgår du først teorikurs og kjøreopplæring for å få førerkort, og for å kunne spille golf, må du gå på kurs for å få Grønt Kort og lov til å spille.  Grønt kort er dokumentet som viser at du har gjennomgått kurs og for alvor er på vei inn i ryttersporten og konkurranser. Grønt kort forteller at du har rideferdigheter på et visst nivå, og at du har nødvendige basiskunnskaper om hest og sikkerhet. Det viser også at du har satt deg inn i konkurransereglementet. 
  • All informasjon du trenger om Grønt kort kurs, ligger nå samlet på NRYFs offisielle netteside. Forkurs og del 1 kan nå gjennomføres digitalt, mens del 2 er den praktiske delen av kurset. 
  • Vi i Bærum Rideklubb arrangerer også jevnlig Grønt kort kurs, så følg med her på klubbsiden vår, og også på Bærum Rideklubbs facebookside. Ta gjerne kontakt med siri.mangschou@gmail.com for mer informasjon eller forespørsel om å arrangere nytt Grønt kort kurs.                                                                                                           
 • Årlig rytterlisens  
  • Alle ryttere som konkurrerer på distriktsnivå eller høyere, trenger rytterlisens. Disse lisensene må fornyes og betales årlig. Gjør det gjerne til en vane å betale både rytterlisens og hesteslisens samtidig, så er det gjort for sesongen. Se mer om hestelisens nedenfor under "Huskeliste for hest".
   • Om du skal løse ny lisens og ikke har en profil med bruker fra føroppretter du denne og betaler deretter lisensen gjennom www,minidrett.no
   • Alle ryttere som hadde rytterlisens i 2020, skal ha mottatt betalingsinformasjon fra NRYF i mail ved årsskiftet. Velg passende lisens som angitt nedenfor. For eventuelle spørsmål, ta kontakt med andreas@rytter.no eller Bærum Rideklubbs egen lisensansvarlig, 2311elly@gmail.com
  • Om du har rytterlisens fra før, finner du betalingsinformasjonen som du trenger, under egen profil på www.minidrett.no. Du kan velge mellom tre typer lisenser, alle uten eller med forsikring, og den digitale betalingen er enkelt gjort gjennom et par tastetrykk:
   • Grunnlisens – t.o.m. klasse LB på D-, L- og E-stevner (kr 400,-/ 680,-)
   • Hovedlisens – f.o.m. klasse LA på D-, L- og E-stevner (1000,-/ 1280,-)
   • Topplisens – FEI-lisens for å ri internasjonale stevner i utlandet  (1900,-/ 2180,-)

Huskeliste for hest:

 • Hestepass, førstegangsregistrering i NRYFs konkurranseregister, eierskifte, samt Nasjonalt hesteregister
  • Alle hester i Norge - også rideskolehester – skal ha egne hestepass. Dette fungerer som et ID-kort, og skal også inneholde oversikt over medisinsk veterinærbehandling.  I tillegg skal et helsekort følge hesten, der behandlende veterinær og eventuelt også du selv fører opp all gitt medisinering. Alle hester med norsk førstegangspass er automatisk også innlemmet i Nasjonalt hesteregister.
  • For utstedelse av pass: Les mer på Norsk Varmblods offisielle hjemmeside eller se oversikt fra Mattilsynet for mer informasjon.
  • Utstedelse og fornyelse av FEI-pass eller FEI Recognition Card: Hester og ponnier som konkurrerer internasjonalt i utlandet, skal i tillegg til nasjonalt pass ha FEI-pass. Du finner mer informasjon på Norges Rytterforbund | FEI-Stevner, og ordner med selve FEI-passet via www.nryfstevne.no 
   • Dersom hesten din ikke er chipmerket fra tidligere, må du få veterinær til å gjøre dette. Selve chipen bestiller du hos Norsk Varmblod ved å følge denne lenken
   • Merk at FEI-passet gjelder for fire år. Du ordner nå også fornyelsen av FEI-pass gjennom www.nryfstevne.no
   • NB! Hester som kun deltar ved en- og tostjerners internasjonale stevner i Norge, trenger ikke FEI-pass, men må ha et eget FEI-nummer. Ta kontakt med heidi@rytter.no . Merk at unntaket ikke gjelder start i de såkalte internasjonale amatørklassene i Norge.
   • Om hestens nasjonale pass ikke har plass til å loggføre medisinsk behandling, trenger du en egen Medication Log Book til FEI-passet. Ta kontakt med andreas@rytter for å få tilsendt denne.
   • Ved eierskifte og lisens på hester som har FEI-pass fra før, skal originalt FEI-pass og Medication Log Book sendes inn til NRYF for stempling. 
  • Førstegangsregistrering av hest og eierskifte: 
 • Nasjonalt hesteregister
  • Merk at alle hester som er førstegangsregistrert i utlandet og som skal oppholde seg permanent  i Norge (dvs. 90 dager etter inntolling), skal føres inn i Nasjonalt Hesteregister. Dette bidrar til at Mattilsynet holder kontroll på spredningen av smittsomme sykdommer. Kun passutstedende organer som for eksempel Norsk Varmblod eller Norsk Hestesenter har myndighet til å gjøre dette. Hestepasset må derfor sendes inn. Mens det er inne til behandling, vil du kunne få et  midlertidig ID-dokument som er gyldig i 45 dager. Slik kan du fortsatt forflytte hesten din og konkurrere. Du finner mer informasjon om det Nasjonalt hesteregister på Mattilsynets side.             
 • Årlig hestelisens
  • På lik linje med deg som rytter, trenger også hesten din årlig lisens for å kunne starte stevner f.o.m. klasse LB på distriktstevner. I 2021 koster denne lisensen kr 300,- pr. hest og betales gjennom www.nryfstevne.no. Betalingen er i sin helhet øremerket prosjektet «Krafttak for ridebunner», der landets rideklubber kan søke midler til utbedring av anleggene sine. Les mer om hestelisens på NRYFs offisielle nettside. Gå rett inn på www.nryfstevne.no for å betale. Gjør det gjerne til en vane å betale både rytterlisens og hesteslisens samtidig, så er det gjort for sesongen.
  • Hester som starter internasjonale FEI-stevner i utlandet, trenger en egen lisens. Denne betales også årlig og kan legges inn når behovet melder seg.  
 • Vaksinering av hest:
  • Alle hester skal også være korrekt vaksinert. Etter grunnimmunisering skal hesten vaksineres årlig, slik at du kan delta på treninger, samlinger og i konkurranser. Les mer om vaksinering av hest Norges Rytterforbund | Vaksinasjon
  • Mer at egne regler for FEI-stevner, uansett om disse arrangeres i Norge eller i utlandet. I praksis vil det lønne seg å opprettholde vaksinering av internasjonal konkurransehest to ganger årlig etter at grunnimmuniseringen er på plass.
 • Registrering og måling av ponni:
 • Ponnier som skal starte egne ponniklasser, må være registrert i NRYFs stevneregister som ponni. Før ponnien starter første gang, skal den også være målt av en offisielt godkjent ponnimåler inneværende kalenderår. Sluttmåling av ponni skal foretas når den er 8 år gammel.  Husk at godkjent ponnimålekort skal medfølge ponniens pass. Les mer om registrering og  måling av ponni, samt finn fylkesvis liste over offisielt godkjente ponnimålere: Norges Rytterforbund | Ponnimåling

Med dette ønsker vi alle medlemmer i Bærum Rideklubb lykke til, både med stevnesesongen 2021 og med eierskap av hest eller ponni, og minner samtidig både om at vi formidler klubbeffekter både til rytter og hest, og at vi også bidrar med rytterstøtte til alle medlemmer som representerer oss i Bærum Rideklubb f.o.m. stevner på utvidet klubbnivå. Les mer om alt dette her på den offisielle klubbsiden vår, og følg oss også på Facebook og Twitter.

  


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.